Nieuw(tje)s

KLIK HIER VOOR NIEUWS van 2004 en recenter

27/12/2003 : ruim 50.000 dossiers achterstand bij Min.Sociale zaken

De diverse berichten vandaag in de media over de administratieve achterstand bij het ministerie van sociale zaken tonen nog maar eens aan dat mensen met een handicap niet serieus genomen worden.

De gehandicaptenzaken zijn deels federale en deels regionale bevoegdheid :

Voor tegemoetkomingen, parkeerkaarten, fiscale attesten … moet men bij de federale overheid zijn.

Voor opvang en ambulante begeleiding moet men bij de Vlaamse overheid zijn.

De gehandicapten dreigen tussen wal en schip te vallen want bij een gedeelde verantwoordelijkheid is het altijd gemakkelijk om de problemen op een andere dienst te schuiven.

Daarom herhalen wij onze vraag van begin vorig jaar :

Er is dringend nood aan een onafhankelijke OMBUDSDIENST die opkomt voor ALLE dagelijkse problemen van mensen met een handicap.

Op dit moment kunnen gehandicapten nergens terecht voor deze problemen (en andere) :

Laattijdige afhandeling integratietegemoetkoming. Sommige gebruikers komen daardoor in de financiele problemen (omdat ze de voorzieningen niet kunnen betalen).

Klachten over de medische controle voor verhoogd kindergeld en/of integratie-tegemoetkoming. Op veel plaatsen worden problemen gemeld, en als men al durft klagen, dan krijgt men geen gehoor bij de administratie.

Gebruikers die klachten hebben over de werking van het Vlaams Fonds kunnen enkel terecht bij de ombudsdienst van … het Vlaams Fonds. Men kan er zelfs geen klacht indienen ivm het tekort aan opvangplaatsen. Daar is geen procedure voor.

Er zijn ook eenvoudige verbeteringen mogelijk aan het huidig systeem, ook die zouden onder impuls van die ombudsdienst uitgewerkt kunnen worden :

Personen met een blijvende invaliditeit (één of beide benen verloren, mentale handicap, …) moeten nu toch regelmatig op controle. Ooit riep iemand boos : “Net of die benen er zomaar terug aan zullen groeien !”).

Men zou die attesten veel langer geldig kunnen maken. Zodat de administratieve overlast vermeden wordt.

Men zou naar één centraal dossier kunnen gaan. Zo vermijdt men dubbel werk.

Iedereen weet dat de achterstanden bij Belgacom ook maar verdwenen zijn toen er een onafhankelijke ombudsdienst kwam.

Misschien zou dat een mooie afsluiter van het jaar van de gehandicapten zijn : een eigen ombudsdienst die een jaarlijks rapport zou opmaken. Dan zou er wel iets veranderen …

26/12/2003 : de vzw Opvang Tekort bedankt Koning Albert II

Vandaag vertrekt een brief naar de koning om hem te bedanken voor zijn bemoedigende woorden. Daarbij vragen we ook om een ontmoeting met een aantal ouders van personen op de wachtlijst.
Om de brief te lezen kan u hier klikken (PDF-versie)

24/12/2003 : Koning Albert II roept op tot solidariteit met de gehandicapten

In zijn traditionele kerstboodschap sprak koning Albert II op de eerste plaats over de personen met een handicap :

“In dit Europees jaar van de gehandicapten denken de koningin en ikzelf heel bijzonder aan hen die onder ons wonen. Wij wensen hun, maar ook hun familie en allen die ze in hun dagelijks leven bijstaan, van harte vredige eindejaarsfeesten. [knip]

In ons land wordt het aantal personen dat door een handicap is getroffen geraamd op 10 á 12 procent. Het is een werkelijkheid van elke dag die zwaar te dragen valt. En nochtans, hoe dikwijls zijn de koningin en ikzelf niet getroffen geweest door de moed, het optimisme, ja zelfs de blijheid die deze personen uitstralen. Wij waren daar onlangs getuige van tijdens een receptie die hun te Laken werd aangeboden, en ook nog bij ons recent bezoek aan Geel.

De inspanningen die dit jaar in ons land en in Europa werden geleverd, om een betere integratie van de gehandicapten in onze samenleving te stimuleren moeten, met hun effectieve medewerking, worden voortgezet. Verschillen dienen wij beter te begrijpen en te aanvaarden. Kortom, het komt erop aan anderen respect te betonen en ons solidair op te stellen.”

De vzw Opvang Tekort is heel blij met deze wensen en we hopen dan ook dat die oproep tot solidariteit nu eindelijk ook in daden vertaald wordt door de Vlaams overheid. Nog steeds staan meer dan 6.000 mensen op de wachtlijst voor opvang in een voorziening.

Waarom zijn we zo ongelukkig en boos ?

  1. Begin 2003 waren er goede vooruitzichten. Er werd een 5-jarenplan voorgesteld, én deze Vlaamse overheid zou zelf 2/5 van dit plan uitvoeren : een eerste uitbreiding op 1/9/2003 en een tweede uitbreiding op 1/1/2004. Maar die 2-de uitbreiding is nu doorgeschoven naar 1/9/2004 … en dus naar een volgende regering !!!
  2. De belofte van de voorzitter van het Vlaams Fonds wordt dus verbroken : geen oplossing begin 2004 voor de mensen die in 2003 net uit de boot vielen.
  3. Het nodige budget van het Vlaams Fonds voor 2003 werd ingekrompen met 30 mio euro. Heel ongemerkt. Hoe valt dit te rijmen met de beloftes voor 22,3 mio uitbreiding in 2004 ?
  4. Het gaat om onze kinderen. Zij stralen misschien wel ‘moed, optimisme en blijheid’ uit, maar bij ons, hun familie, is dat een stuk minder. Wij zien de gevolgen van dit ‘beleid’.
  5. Voor sommige families is de onzekerheid te groot en zij begeven onder de psychische druk.

Gelukkig kunnen wij ons optrekken aan het ‘begrip van de mensen’. Zoals nu met de toespraak van de koning, of met de verkiezing van onze affiche (www.kiesvoorons.be) op plaats 44 van de meest opmerkelijke personen van het jaar 2003 in Het Laatste Nieuws.

03/12/2003 : Nu komt er een echte betoging :

De volgende actie gaat door op 5/12 om 10u30 en zal grimmiger zijn. De politie zal zich nu niet meer laten verschalken en doortastend reageren. Er worden zelfs friese ruiters voorzien aan de kabinetten.

KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DE BETOGING

27/11/2003 : Gehandicaptenplatform is miskend !

Vandaag ging de actie door. Er waren meer dan 1.500 manifestanten. Hierbij een foto :

Als organisatoren zijn we heel boos. Daarom hebben wij volgend bericht verspreid :

De arrogantie van de macht en ‘het dogma’

Vandaag heeft het gehandicaptenplatform van werkgevers, werknemers en gebruikers actie gevoerd in Brussel voor het kabinet van Min. Byttebier. Er waren tussen de 1.500 tot 2.000 mensen aanwezig.

Bedoeling was een ontmoeting te hebben met Min.-Pres. Bart Somers in aanwezigheid van Min. Byttebier (en eventueel Min. Vanmechelen). We werden rond 15u ontvangen door kabinetsmedewerkers van beide ministers. Dat was een slag in het aangezicht alle betrokkenen. Waarom gedragen de bevoegde ministers zich zo arrogant ? Waarom verschuilen zij zich achter hun medewerkers ? Hebben zij het lef niet om ons te ontvangen ?

Omdat een ontmoeting onmogelijk was, hebben we als platform geweigerd om gesprekken te voeren. Wij wensten tenminste één van beide ministers te zien. En dat werd ons botweg geweigerd.

Rond 18u verspreidde Min. Byttebier een persmededeling dat er een oplossing was en dat de lonen betaald zouden kunnen worden … door de voorzieningen. Die zouden het geld moeten voorschieten. En in januari zou het saldo dan betaald worden, met 5 % interest.

Adelheid Byttebier, Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen en Dirk Van Mechelen, Vlaamse minister van Financiën en Begroting stellen morgen aan de Vlaamse Regering een regeling voor die garandeert dat de lonen en premies van de sector gehandicaptenzorg voor december 2003 door hun werkgevers uitbetaald kunnen worden.

De lonen zullen in hun geheel worden uitbetaald. Minimaal 60% van de voorschotten van de maand december 2003 voor de voorzieningen voor gehandicapten worden op 1 december uitbetaald. De rest (maximum 40%)van de subsidievoorschotten van december wordt ten laatste terugbetaald in de eerste week van januari 2004. Alle voorzieningen die door eventuele korte-termijnkredieten extra kosten moeten dekken, krijgen een éénmalige forfaitaire toelage van 5% om het niet tijdig ontvangen gedeelte te compenseren. Ook de voorzieningen die geen beroep op extra kredieten moeten doen, krijgen deze toelage.

De ministerraad zal aan het Vlaams Fonds de opdracht geven om een gedetailleerd liquiditeitenplan voor 2004 op te stellen zodat de uitbetaling van lonen en premies in een voorafgaandelijke jaarplanning wordt vastgelegd en dus gewaarborgd is.

Rond 18u50 is Min. Byttebier even gedag komen zeggen en meedelen dat wij vrijdag 28 nov. om 8u45 gedurende 15 minuten ontvangen worden door Min.Pres. Somers en haarzelf.

Dit is voor het gehandicaptenplatform onaanvaardbaar. De Vlaamse overheid zou ‘in het rood’ gaan wanneer ze de voorschotten correct zou uitbetalen. Daarom verplicht ze de voorzieningen zelf in het rood te gaan. De achtergrond is het dogma om het jaar af te sluiten met ‘zwarte inkt’.

Wat zijn de feiten :

De laatste 20 jaar zijn de voorschotten steeds correct en zoals afgesproken betaald op de eerste werkdag van de maand.
De voorzieningen hebben hun hele cash-planning daarop gebaseerd. Sommige zitten al diep in de schuld en kregen strakke betalingsschema’s opgelegd. Daar nu even snel-snel van afwijken kan slecht aflopen omdat het vertrouwen van de banken beschaamd wordt.
De voorzieningen hebben nu al ruim 80 mio euro tegoed … is dat niet voldoende ?
Het Vlaams Fonds heeft alles in orde gemaakt om de ontbrekende 24 mio euro te lenen, maar de regeringscommissaris van Min. Vanmechelen blokkeerde dit met een veto !

Vandaag is er geen gesprek geweest, geen onderhandelingen en dus ook geen akkoord. De Vlaamse overheid heeft onze problemen niet serieus genomen, hoewel het gaat om 30.000 werknemers en 40.000 gehandicapten. Het is gemakkelijk te regeren op de kosten van de zwaksten.

Vrijdagmorgen om 8u45 wordt er een beperkte delegatie ontvangen op het kabinet van Min. Pres. Somers. Wij zullen de Vlaamse regering duidelijk maken dat het niet kan dat ze het overheidstekort verhalen op de sector die zorgt voor de zwaksten. En dat wij harde acties zullen voeren wanneer zij toch beslist om de lening door te schuiven. Het spreekwoord zegt nochtans : ‘wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten’.

21/11/2003 : OPROEP OM TE BETOGEN !!!

We hebben een ontmoeting gehad met de verbonden van de voorzieningen, de vakbonden en de gebruikersorganisaties.
En er komt dus een nationale actie op 27 november om 14u. De aangekondigde optocht was niet (meer) mogelijk.
KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DE ACTIE.

17/11/2003

Vandaag hadden wij om 14u een ontmoeting met 2 parlementsleden van de Tweede Kamer uit Nederland. Op deze ontmoeting waren ook Nederlandse ouders van het Landelijk Netwerk Kritische Ouders en een directeur van een instelling. Het werd een opbouwend gesprek, waar u eerstdaags een verslag mag verwachten.

Toch willen wij u al verklappen dat er in Nederland geen wachtlijsten zijn voor de opvang van verstandelijk gehandicapten. Men hanteert er een soort verzekeringsprincpe.

29/10/2003

Deze week waren er verschillende reportages in de kranten, op de radio en op de TV over mensen met een mentale handicap in de gevangenissen. Telkens werd het voorbeeld van Merksplas aangehaald. Paviljoen F, de vleugel van de geesteszieken en de licht mentaal gehandicapten, heeft 261 bewoners. Het zijn één voor één mannen die één of meerdere zware misdaden gepleegd en het verstandelijk niveau van een kind hebben. Ze horen thuis in een psychiatrische instelling, maar die zitten allemaal vol. En dus komen ze terecht in de gevangenis van Merksplas. Het eindstation van het gevangeniswezen. Ze wachten hier op een plaatsje in de psychiatrie. En dat kan jaren duren.

  1. In "De Standaard" schreef Inge Ghijs een beklijvend artikel. 'Het lijkt een loterij of een geesteszieke delinquent in een ziekenhuis of in een gevangenis terecht komt. De manier waarop ze behandeld worden, is voor een Europees land een schande. Sommige praktijken zijn middeleeuws en primitief.'' Zo omschreef de Amerikaanse expert John Petrila de Belgische situatie van de geïnterneerden.'. Dit artikel kan u hier raadplegen, als u een abonnement heeft op de Standaard-online.
  2. Op Radio-1 was er op maandag 27/10 een reportage over een bezoek aan Merksplas. Ook dit was 'to the point'. Klik hier om deze reportage te beluisteren.
  3. Op woensdag 29/10 was er op VTM bij Telefacts ook een beklemmende reportage over Merksplas. Klik op onderstaande foto om de reportage online te zien.

Ook in het Federaal parlement werden er parlementaire vragen gesteld in de commissie Justitie.

20/10/2003

Vorige week kregen we 3 onrustwekkende evoluties te horen. Daarop werden we als ouders zo boos, dat we onmiddellijk duidelijkheid wensen van de Vlaamse politici.
 
Concreet gaat het om :
  1. Uitstel van de uitbreidingen voor 2004. Deze start niet op 1 januari e.k. zoals afgesproken, maar wellicht pas op 1 september. Nog meer onzekerheid dus ... Of anders gezegd : deze Vlaamse overheid maakt geen plaatsen meer bij. Ondanks de beloftes zijn de netto-resultaten HEEL BEDROEVEND.
  2. De subsidies voor bouwen zullen *NIET* aangepast worden. Of : er zal dus geen ernstige uitbreiding komen, hoewel er nood is aan 2.700 extra plaatsen, d.w.z. 170 woningen van 16 mensen. EEN SCHANDAAL !
  3. Er wordt een procedure uitgewerkt waaruit blijkt dat 'bloedverwanten' maar zelf voor hun 'kind' met een mentale handicap moeten zorgen. Waar blijft de solidariteit ? WAL-GE-LIJK !

Daarom hebben wij alle Vlaamse Volksvertegenwoordigers een brief gestuurd, klik hier om hem te lezen [PDF-document].

30/09/2003

Vandaag zal de Raad van Beheer van het Vlaams Fonds wellicht beslissen over het lot van de mensen met een mentale handicap die al ruim 30 jaar in de psychiatrie verblijven. Ze werden daar maar 'tijdelijk' opgevangen, tot er plaats zou komen in een instelling van het Vlaams Fonds. Ondertussen blijkt daar nog steeds geen plaats te zijn.

Vorige week heeft Mevr. Riet Van Cleuvenbergen in de commissie Welzijn reeds gevraagd naar het lot van deze vergeten mensen. De minister Byttebier antwoordde dat er geen middelen waren. Klik voor een mooie reportage van TV-Limburg omtrent dit probleem.

Gisteren schreef ik nog een 'open brief' aan Min.-Pres. Bart Somers. Klik hier om deze brief te lezen. We wachten nog op een reactie.

Vandaag mocht ik ons voorstel reeds toelichten in de studio van Radio-1 in het programma "voor de dag". Zij vroegen onmiddellijk een reactie bij Min. Byttebier. Om het hele gesprek te horen kan u hier klikken (GSM kwaliteit).

Ons plan is nu om 2 vzw's op te richten :

  1. De Stichting Kleine Ster vzw : deze vzw zal een waterdicht fonds opbouwen waar ouders en/of voogden van mensen met een mentale handicap obligaties kunnen aankopen. Deze gelden worden dan gebruikt voor het bouwen van tehuizen voor mensen met een handicap. Eventueel kan men zelfs een naam of een regio opgeven waar men de gelden bij voorkeur wenst in te zetten.

  2. De Zesde Wereld vzw : de belangenverdediging van mensen met een mentale handicap. Deze mensen zijn heel zwak. Ze hebben meestal geen stemrecht en zijn dus niet interessant. En het moet ook een ondersteuning bieden van ouders door ouders. Veel ouders voelen zich nu alleen en in de steek gelaten door de overheid. Op die manier kunnen wij de Zesde Wereld veranderen in de Zevende Hemel !

Wij hopen dat Min. Byttebier nu eindelijk werk maakt van die rond-tafel-conferentie. En dat wij uitgenodigd worden ... want we hebben soms de indruk dat we niet overal welkom zijn.

29/08/2003

Maandag 1 september gaat het licht uit voor Michael. Hij stond op onze affiche "kies voor ons" aan de rechterzijde. Hij wordt 21 jaar en moet dus overschakelen naar een instelling voor volwassenen.

Zijn ouders zijn al enkele maanden op zoek naar een geschikte plaats voor hem en hebben enkele instellingen bezocht. Zij geven de voorkeur aan het dagcentrum van het Weyerke in Heusden-Zolder. Maar er is daar geen plaats en er zijn nog enkele wachtenden vóór hem. En er is niet veel hoop dat er daar snel een plaats bij zal komen. De uitbreidingen voor 2003 zijn toegekend. En of hij er in 2004 bij zal zijn, dat weet niemand.

De afgelopen jaren werd Michael opgevangen in een internaat, maar officiëel stopt dat op 21 jaar. De voorziening kon enkel maar een verlenging van opvang aanbieden tot 31/12/03. Daarom hebben de ouders, in onderling overleg met de instelling, beslist om Michael niet meer naar het internaat te laten gaan en in afwachting van de plaats in het dagcentrum gewoon als externe leerling naar een BUSO-school te laten gaan. Ondertussen staat hij met hoge urgentie op de wachtlijst voor een plaats in het dagcentrum.

Het is dus wel heel raar dat Michael nog wel naar school kan (wellicht nog enkele jaren), maar dat eenzelfde opvang in een dagcentrum niet kan. Hoewel hij als persoon met een mentale handicap wel recht heeft op aangepast werk. Maar ja, het ene hangt af van de minister van Onderwijs en de dagcentra hangen af van de minister van Welzijn.

Jongeren die 21 jaar worden en nood hebben aan zinvolle dagbesteding, mogen (of moeten) terug naar school, bij gebrek aan opvang in een dagcentrum. Of ze nu willen of niet ... Of ze schoolmoe zijn of niet ...

Toch willen we duidelijk stellen dat wij als ouders heel blij zijn met het engagement van de BUSO-scholen om de nodige creativiteit aan de dag te leggen om deze kinderen op te vangen. Het is geen evidentie en vereist veel inzet van de directies en hun personeel !

14/07/2003

Naar aanleiding van ons persbericht van 9 juli is er op zondag 13 juli een discussie geweest op TV-Limburg met dhr. Gui Abrahams van het Vlaams Fonds in het programma ‘Opinie’. Hij stelde dat dat wij de Limburgers op de centrale wachtlijst zouden voortrekken. Dat klopt niet …

We zeggen duidelijk : voor ons moet elke persoon op de centrale wachtlijst in Vlaanderen evenveel kans op opvang krijgen en er mag geen verschil zijn tussen provincies.

Tot het jaar 2001 werkte het Vlaams Fonds met een programmatiecijfer van 3,4 plaatsen per 1000 inwoners. Als men die cumuleerde per provincie, dan stelde men vast dat er in Antwerpen en Vlaams-Brabant te weinig opvang aangeboden werd. U kan dit terugvinden op p.50 van het jaarverslag 2001, klik hier om het te lezen.

Dit was een systeem van aanbod-gestuurde zorg, maar Min. Vogels wenste over te gaan naar een vraag-gestuurde zorg, op basis van de wachtlijsten. Over gans Vlaanderen wenste men een uniforme screening van de wachtenden te krijgen, en dat heeft meer dan 70 man-jaar werk gekost !

Op 28 maart maakte de Vlaamse regering geld vrij om de wachtlijsten op te lossen. Op 1 september e.k. worden de eerste budgetten toegekend, gekoppeld aan personen. Maar de middelen werden niet rechtstreeks verdeeld volgens de centrale wachtlijst, maar wel a rato van de bevolkingsaantallen per provincie (NET ZOALS VROEGER DUS !!!). En per provincie moesten de instellingen proberen de middelen zo goed mogelijk te verdelen. Vrije keuze voor de wachtenden is uitgesloten.

Een voorbeeld : de vader van W. uit Aarschot (Vl-Brabant) is op zoek naar gespecialiseerde opvang voor zijn dochter. Hij heeft veel instellingen bezocht en vindt een instelling in Zolder het beste, omdat die veel ervaring hebben met die handicap. Toch zal dit niet meer kunnen … Want het VlaFo besliste om de middelen per provincie toe te wijzen. En dus zal de provincie Limburg niet gemakkelijk meer toestaan dat W. naar Limburg komt, want Limburg krijgt relatief minder middelen. Een spijtige zaak toch, zeker omdat Vlaanderen niet groot is ! Voor ouders is liefde en zorg belangrijker dan de provinciegrenzen. Trouwens : de afstanden vallen mee, want de vader van W. is op 15 min. in Zolder.

En toch durft de Vlaamse overheid nog spreken van vraag-gestuurde zorg ! Men is wetten aan het maken voor een PGB : een Persoons-Gebonden-Budget. Dat zou een budget toekennen aan elke rechthebbende die daarna de zorg kan inkopen waar hij of zij dat wenst. Ondertussen werd de afkorting PGB anders ingevuld : een Provincie-Gebonden-Budget. Welke belangen spelen hier mee ? Ook nu weer zullen lobby-groepen aan het werk zijn. Een gemiste kans …

Dit bewijst nogmaals de nood aan een echte vertegenwoordiging van de ouders op het hoogste niveau. De verantwoordelijken zijn professionelen met veel ervaring : voor hun is het hun job. Voor ouders is het hun noodlot, daarom zijn ze beter bestand tegen ‘lobby-werk’.

En het kan veel simpeler, zonder veel extra inspanning. Men voert gewoon een Persoons-Volgend-Budget in. De meest dringende mensen krijgen een ‘WILD CARD’. Zij mogen naar een instelling van hun keuze gaan en daar de zorg vragen waar ze recht op hebben. Als ze daarna graag zouden veranderen, dan zouden zij (na een opzegtermijn) een andere instelling kunnen kiezen.

Waarom durft het beleid dit niet aan ? Is er een analogie met de spanningen in het onderwijs ?

09/07/2003

Op 1 september zullen dan eindelijk de uitbreidingen voor 2003 van start gaan. Dat kondigde Gui Abrahams, voorzitter van het VFSIPH, gisteren fier aan (klik hier om zijn persbericht te lezen). Wij als ouders hebben gemerkt dat er op het terrein hard gewerkt is om de budgetten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Het is een ingewikkeld proces geworden, dat niet altijd gemakkelijk om volgen is. Er werd een budget van € 322.250 uitgetrokken voor ‘regionale professionele ondersteuning van gebruikersverenigingen’. Op dit moment is deze ondersteuning niet meer dan een alibi om ons ‘beleefd de deur te wijzen’. Wij hebben op geen enkel moment mogen ervaren dat die ‘professionelen’ ons zouden vertegenwoordigen.

Daarom hebben wij de ‘realisaties van 2003’ zelf maar eens tegen het licht gehouden, en komen tot de volgende resulaten :

In de bovenste helft van de tabel staan de werkelijke noden, zoals ze geregistreerd stonden op de centrale wachtlijst op 31/12/2002 (klik hier om de cijfers van 31/12/2002 te lezen). Voor de 4 duurste zorgvormen (Tehuis voor werkenden, Tehuis niet-werkenden, Nursingtehuis en Internaat) staat de ‘kostprijs’ bovenaan de tabel. Als we dit vermenigvuldigen, dan bekomen we per provincie een ‘nodig budget’.

Voor gans Vlaanderen is er dus 57 miljoen EUR nodig om de urgente noden (1&2 – Opvang binnen de 6 maanden !!!) weg te werken. Omdat er dit jaar slechts 20,5 miljoen EUR beschikbaar is, kan men gemiddeld 36% van de noden oplossen. Als we dit dan per provincie bekijken, dan zien we een duidelijk onderscheid. Limburg krijgt bijna 1,8 miljoen EUR te kort, terwijl Vlaams Brabant & Brussel bijna 1,9 miljoen EUR te veel krijgt.

De laatste jaren hebben wij steeds te horen gekregen dat er eerst cijfers moesten zijn, om de echte noden aan te tonen en te localiseren. De cijfers zijn er nu. Toch beslist de raad van beheer autonoom om de gelden arbitrair te verdelen over de provincies en geen rekening te houden met de echte noden die nu bewezen zijn, en die gebruikt werden om extra budgetten vrij te maken.

Het valt ons dan ook op dat NIEMAND ENIG VOORBEHOUD GEMAAKT HEEFT TEGEN DEZE MANIER VAN WERKEN. Door de grote tijdsdruk om het toegekende budget tijdig te verdelen, heeft niemand oog gehad voor de onevenwichtige verdeling.

Dit bewijst nogmaals de nood aan een echte vertegenwoordiging van de ouders in de schoot van het Vlaams Fonds. Misschien niet als volwaardig lid met stemrecht, maar dan in alle geval toch als ‘waarnemer’ ! En dat kost geen cent : wij doen dit volledig gratis, zonder onkostenvergoeding.

Want nu moeten we wachten tot het te laat is om er nog iets aan te doen : de pudding is reeds gekookt, afgekoeld en opgediend. Alleen merken we dat sommige gasten een vollere kom krijgen.

Na het extra geld op 28 maart jl voor het plan van het VlaFo dachten wij dat alles in orde ging komen. Daarom zijn we naar de anonimiteit teruggekeerd. We merken echter duidelijk dat de professionelen er alleen niet in zullen slagen om alle beloftes in te vullen. Er moet gebouwd worden, maar omdat de subsidies maar de helft van de kosten dekken, moeten instellingen zelf bijpassen. En hun spaarpotje is bijna leeg !!!

Daarom is de vzw Opvang Tekort terug onder stoom aan het komen : we bereiden een aktie ‘KRACHTARM’ voor. Deze aktie zal op 2 september e.k. op een persconferentie voorgesteld worden. De bedoeling is om een ‘draaiboek’ te maken voor ouders over gans Vlaanderen om zelf nieuwe initiatieven te starten. Er wordt ook gedacht aan een systeem om de noodzakelijke ‘fundraising’ voor uitbreidingsbouw nieuw leven in te blazen.

08/07/2003

Vandaag maakte het Vlaams Fonds de nieuwe cijfers van de wachtlijsten op 31/12/2002 bekend, tesamen met de uitbreidingen voor 2003 die in september e.k. van start zouden gaan.

Klik HIER voor de informatie van de wachtlijsten op 31/12/2002, en HIER voor het persbericht ivm de uitbreidingen van 2003.

In deze cijfers is rekening gehouden met de uitbreidingen van 2002. En toch blijkt dat de wachtlijsten toenemen, met name van 6.352 naar 7.800 !! Een analyse van deze cijfers toont dat aan dat men ongeveer 800 extra plaatsen voorzien voor 'thuisbegeleiding'. Dat klinkt goed, maar wat houdt dat in :

Bijna alle ouders hebben te maken gehad met een dienst 'thuisbegeleiding'. Meestal heeft men nood aan zo'n thuisgebeleider vanaf het moment dat de handicap ontdekt wordt, tot het moment dat er opvang gevonden wordt in een instelling of school.

Wij vrezen echter dat de overheid deze thuisbegeleiding ook wil gebruiken in plaats van opvang in een instelling ! En dat kan voor ons niet ... Als er wachtrijen zijn in Disneyland Parijs, dan zullen animatoren de wachtenden wat amuseren, om zo het aanschuiven wat aangenamer te maken. En dat is fijn, maar de mensen komen niet voor deze animatie, maar voor de échte attractie. Bij ons als ouders is dat net zo ...

Misschien heeft men gewoon wat 'truken van de foor' gebruikt : op 31/12/02 verhoogt men de wachtlijsten met ongeveer 800 (fictieve) 'plaatsen' (om zo het totaal van de 'thuisbegeleidingen' op 1.000 te brengen). Om die daarna op 1/09/03 trots te kunnen realiseren.

De echte 'realisaties' voor 2003 zijn : 172 plaatsen dagopvang, 373 plaatsen in dag- en nachtopvang en 136 plaatsen in begeleid wonen. In het totaal dus 681 personen die een oplossing krijgen. Omdat in 2004 het budget 7,5 miljoen EUR lager is, zullen er dan maar ongeveer 500 plaatsen bijgemaakt kunnen worden.

Terwijl dezelfde cijfers van het Vlaams Fonds aantonen dat er meer nieuwe aanvragen bijgekomen zijn. We beginnen ons af te vragen of dit plan echt wel zal volstaan ...

07/06/2003

Graag kondigen wij onze nieuwe actie : Taskforce 'KRACHTARM' aan :

Na haar aanstelling hebben wij al gebeld om eens langs te komen bij Min. Byttebier en onze geloofsbrieven te overhandigen. Maar de minister wil zich eerst inwerken en nog geen afgevaardigden van groepen ontvangen. En omdat de opvolging van de toewijzingen van de uitbreidingen door het Vlaams Fonds moet gebeuren heeft ze de voorzitter van het VlaFo opdracht gegeven ons te ontvangen. Waarvoor onze hartelijke dank.
 
We werden donderdag 5 juni om 13u ontvangen door de heren Abrahams, Foubert, Teunis en De Niel. Het gaat hier om 4 top-mensen van het VlaFo. We hebben ervaren dat zij heel bezorgd zijn dat de juiste plaatsen op het juiste moment bijgemaakt worden, op het ritme dat de budgetten vrijkomen. En wij delen die bezorgdheid.
 
Als ouders menen we dat er nu teveel nadruk gelegd wordt op structurele oplossingen, die op termijn misschien een oplossing bieden, maar waarbij men de hele urgente noden op korte termijn uit het oog verliest. Wij denken aan ouders wiens kinderen opgezegd zijn, of die nog enkele maanden uitstel van executie kregen. Er dreigen wanhoopsdaden bij die mensen !
 
Daarom hebben wij met de oprichters van Opvang Tekort vzw nog eens de koppen bij elkaar gestoken, en zo kwamen wij op het idee van een eigen 'TASKFORCE' voor Noord-Limburg op te richten. Wij gaan ouders samenbrengen die eenzelfde vraag stellen. In ons geval is dat een tehuis voor (niet-)werkenden. Het moet gaan om kinderen die de juiste tickets hebben van het VlaFo. Wij gaan die mensen binnen de 10 dagen uitnodigen en zoeken wie er mee in onze Taskforce wil.
 
Deze Taskforce noemen we KRACHTARM omdat wij de krachtarm van de hefboom willen worden, en op die manier de problemen kunnen helpen oplossen.
 
Via Opvang Tekort vzw willen wij jullie allemaal op de hoogte houden van deze TaskForce 'Krachtarm'. Onze Taskforce Noord-limburg start op 2 september 2003. Ons dagboek zal op de website www.krachtarm.be komen als voorbeeld voor andere ouders in heel Vlaanderen.
 
Het is NIET de bedoeling dat wij als ouders op eigen houtje instellingen gaan oprichten, maar wel dat wij als ouders mee onze schouders onder nieuwe projecten of uitbreidingen kunnen zetten. En dat lukt ! Denk maar eens aan de getuigen van Jehova die op 1 weekend een koninkrijkszaal bouwen ! Als wij dezelfde gedrevenheid hebben, dan kunnen de tehuizen ook sneller gebouwd worden dan de 3 a 4 jaar die het nu duurt.
 
Wij hebben onze plannen voorgesteld aan de mensen van het VlaFo en zij vonden het een goed idee dat alle kansen verdient. Wij gaan er dus voor ...

CONCREET : als u als ouder ook met zo'n groep wil starten, stuur dan nu een e-mail naar opvang@tekort.be. Wij houden u dan op de hoogte.
 
Wij werken met onze groep Noord-limburg alles tijdens de zomermaanden uit en stellen alles voor op een persconferentie in de eerste week van september.

 
U ziet dus : het is allemaal begonnen met onze kinderen die nergens terecht konden. En nu er geld is, gaan wij net als alle andere ouders aan de slag om de extra opvang nu te realiseren. Zou het einde in zicht zijn ?

15/05/2003

Vandaag moet het een drukke dag geweest zijn op het kabinet van Min. Vogels. Blijkbaar hebben zelfs kandidaten voor de federale verkiezingen van zich laten horen bij Dhr. De Smedt en zijn collega's.

Als gevolg daarvan hebben de meeste mensen die ons protest ondersteunden, een antwoord gekregen van dhr. De Smedt. Om zijn antwoord te lezen kan u hier klikken. U mag zelf zien of het voor u volstaat. Men tracht de meubelen te redden.

Wat wel opvalt is dat deze medewerker duidelijk zegt dat de politiek het plan aanvaard heeft, er geld voor vrijgemaakt heeft, en dat de invulling van het plan nu autonoom door het Vlaams Fonds moet gebeuren. Regionale voorstellen gaan via de zorgregisseur naar het Vlaams Fonds.

Ter info : de functie van zorgregisseur is een nieuwe functie op het terrein. Deze functie is ontworpen door Dhr. Jo De Niel toen hij als raadgever gehandicaptenbeleid op het kabinet van Min. Vogels werkte. En toen deze functie ingevuld moest worden, heeft hij ontslag genomen als kabinetsmedewerker, en was hij de beste kandidaat voor deze functie (zie VUM kranten 06/02/03).
Is dat autonoom ?

Ook zegt hij "... een bedrag ingeschreven om de vertegenwoordiging van de gebruikers ... een plaats en een ondersteuning te geven". Dat klopt : men heeft enkele mensen aangenomen die vanuit enkele gehandicaptenorganisaties (die reeds in de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds zitten), nu deelnemen aan dat regionaal overleg. Professionele 'vergaderaars' met 'speciale vergadertechnieken' (naar eigen zeggen) die ons zeggen dat we maar niet meer moeten komen. Zij spreken wel in onze plaats ...

Plots hebben wij via e-mail ook 'het plan' van het Vlaams Fonds ontvangen. Min. Vogels heeft haar belofte van 26 april dus ingelost. We gaan het plan nu bestuderen.

14/05/2003

Vele leden waren verontwaardigd door de brief van het kabinet (zie 12/05) aan een bezorgd lid van onze vzw.
Om hun antwoorden te lezen kan u hier klikken.

Daarom hebben wij besloten om een e-mailcampagne te starten : we vragen alle leden en sympathisanten om via een e-mail de vzw Opvang Tekort te steunen in de strijd voor erkenning door de overheid (campagne zie verder).

Mevrouw Vogels heeft op 26 april om 12h30 aan enkele leden van onze vzw beloofd dat het kabinet beter gaat communiceren en aantonen welke realisaties verwezenlijkt werden, en dit in aanwezigheid van de regeringscommissaris en van haar woordvoerdster. Wij wensen uitdrukkelijk volgende gegevens te zien (volledige regeerperiode, per jaar en per provincie) :

Mogen wij u daarom om uw medewerking vragen ?

  1. Stuur het kabinet een e-mail waarin u vraagt dat de overheid de ouders van de mensen met een mentale handicap betrekt bij het overleg en hen regelmatig op de hoogte houdt.

  2. Stuur deze brief door aan al uw kennissen, zodat ook zij de aktie verder kunnen zetten.

Om het u gemakkelijk te maken hebben wij 2 programma's gemaakt en op de website geplaatst. Klik op de link om het programma op te halen, en voer het gewoon uit. Het programma werkt op elke WIndows 98/ME/2000/XP computer. Soms kan er een melding komen ivm digitaal handtekening, negeer dat dan en ga gewoon door ! 

HEEFT U OUTLOOK EXPRESS ?

Klik dan hier voor STAP 1 (e-mail voorbeeld a/d overheid)
Klik dan hier voor STAP 2 (e-mail voorbeeld voor vrienden)

HEEFT U OUTLOOK (of OFFICE) ?

Klik dan hier voor STAP 1 (e-mail voorbeeld a/d overheid)
Klik dan hier voor STAP 2 (e-mail voorbeeld voor vrienden)

ALS DIT NIET LUKT, probeer dan dit eens :

12/05/2003

Vorige week bleek dat onze affiches 'Kies voor ons' massaal beschadigd werden. Ivan, een actief lid van onze vzw, heeft hierover enkele lezersbrieven verstuurd. Vorige week kreeg hij ook antwoord van het kabinet van Min. Vogels. We willen het u niet onthouden ...

De brief kan u hier lezen : het is de moeite waard !

Blijkbaar neemt de paniek toe in het kabinet ! Zouden zij zich echt aangesproken voelen ? Even onze antwoorden :

  1. De cijfers van 30/06/2002 geven duidelijk aan dat er 6.352 mensen op de wachtlijst staan met een actieve vraag naar opvang. Bij een grondige analyse van deze cijfers blijkt duidelijk dat 90% van hen een mentale handicap hebben.
    In het journaal van 13 maart op TV1 spreken én de voorzitter én de administrateur-generaal van het VlaFo over 8.000 zorgvragen. Wellicht hebben zij de cijfers van 31/12/2002 reeds.
    Als we dan 90% nemen van die 8.000 mensen, dan komen we uit op 7.200 mensen met een mentale handicap.
    Ons cijfer van 6.352 is dus eerder symbolisch, en zeker niet overdreven !

  2. En of het plan van het Vlaams Fonds correct is of niet ? Wij weten het nog altijd niet ... we hebben het plan op 14/03/03 aangevraagd bij de studiedienst. Men zou het opsturen, maar er was een probleem : "het is uitgeput, want het was een kleurenversie". Maar men zou nog zien ... Maar wij hebben tot heden nog altijd niets gezien.
    Wij hebben ons Paars Boek (ook in kleuren !) wel opgestuurd. Onze eerste druk van 250 ex. is inmiddes volledig 'uitverkocht'. Ondertussen zitten wij al aan de 2-de druk.

  3. Wij vragen ons echt af of het plan van het Vlaams Fonds er zou geweest zijn zonder de massale actie van onze ouders via de vzw Opvang Tekort. En of Min. Mieke Vogels haar collega's overtuigd zou gekregen hebben zonder ons ... Zelfs Min.Pres. Dewael sprak in Villa Politica over 'de wachtlijsten'. 

  4. En sommige van onze kinderen staan wel degelijk in hun hemd ! Want Simon en Michael zijn al 21 jaar geworden, en mogen nog alleen bij de gratie van de inspectie van het Vlaams Fonds in de instelling blijven. Maar op 31/12/03 loopt hun uitstel af en moeten ze terug naar huis. En het is heel koud om in de winter in hun hemdje te staan ...

  5. Maar vooral de zin "...vind ik het weinig respectvol en nogal plat om mensen met een handicap in het straatbeeld te brengen als sukkelaars en achtergestelden" vinden wij heel weinig respectvol en heel plat :
    DE JONGENS OP DE AFFICHE STRALEN EEN KINDERLIJKE ONSCHULD UIT EN ZIEN ER NIET ALLEEN HEEL GELUKKIG UIT, MAAR ZE ZIJN HET OOK. ZIJ MAKEN ZICH IMMERS GEEN ZORGEN, DAT MOETEN WIJ IN HUN PLAATS DOEN. ZEKER NU WE WETEN HOE HET KABINET OVER HEN DENKT !
    Elke week zie ik sommige van hen, en soms krijg ik zelfs kussen van hen : zo fier zijn ze op de affiche !

  6. Het feit dat we bijna 18.000 affiches verspreid hebben, via ouders en sympathisanten, bewijst dat het een succes is. Misschien doet het gewoon pijn bij sommige mensen.

  7. En als de vzw Opvang Tekort afwezig blijft bij de discussies, dan ligt dit zeker bij het beleid. Lees hieronder onze brief van 31/03/2003 die wij per FAX en per e-mail bezorgd hebben. Wij willen juist onze diensten aanbieden, maar ofwel is die boodschap nooit doorgekomen, ofwel hebben zij een andere agenda dan wij ... Wij hebben *GEEN ENKELE* reactie gekregen op deze, nochtans goedbedoelde, brief.

Steeds weer horen wij over vernieuwingen, verhoging van draagkracht, alles of niets, ... Het is eenvoudig : onze draagkracht is bereikt, wij kiezen voor de bestaande opvang, maar ... we hebben NIETS ! 

En blijkbaar krijgen we zelfs geen begrip van zij die instaan voor het beleid.

We denken echter aan het liedje : "We zullen doorgaan ....". Volgend jaar zijn het opnieuw verkiezingen ... en dan zullen onze acties nog intenser zijn !

31/03/2003

Vandaag hebben wij een open brief gestuurd naar Min.Pres. Dewael en Min.Vogels. Dit is de tekst :

Geachte Minister-President, Geachte Minister,

Graag wil ik u bedanken voor het engagement van de Vlaamse regering ivm de wachtlijsten, en dit in naam van alle ouders en familieleden van mensen met een mentale handicap.

Ongeveer 90% van de personen op de wachtlijst hebben een mentale handicap. Deze mensen zelf zijn onmondig en kunnen dus niet voor zichzelf opkomen. De druk op de ouders is soms zelfs zo groot, dat zij niet meer in staat zijn om naar buiten te komen. Zij lijden in stilte en rekenen op ons.

Het beeld dat de maatschappij heeft van mensen met een mentale handicap, is meestal in de zin van “Ze zijn zo lief …”. En dat beeld klopt wel, meestal toch ! Want soms, zelfs door een onbenullig voorval, wordt die ballon doorprikt en ontstaan er problemen als : angst, agressie, depressie, … Ouders, familie en opvoeders weten er alles van, maar proberen dat binnenskamers te houden.

Om de mensen met een mentale handicap gelukkig en lief te houden, is er meestal nood aan een strakke structuur. Alleen op die manier kunnen problemen voorkomen worden. Zo’n structuur vergt een gespecialiseerde aanpak. Sommige gezinnen slagen er in om dat zelf te bieden. Meestal echter is dat volslagen onmogelijk in een gewoon gezin, zelfs met een begeleidster aan huis. En daarom doen de meeste ouders van een kind met een mentale handicap een beroep op externe opvang.

En zelfs al slagen ouders er in om thuis een goede structuur aan te bieden, dan nog zal er externe hulp nodig zijn, wanneer de ouders overlijden of niet meer in staat zijn om zelf de opvang te bieden.

Georganiseerde opvang is dus noodzakelijk. Het woord “instelling” roept soms beelden op van lang vervlogen dagen. De moderne begeleidingscentra hebben een open werking. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk : ouders en broers of zussen kunnen deelnemen aan het beleid. Dat kan via gebruikersraden, maar ook door deelname aan de raden van beheer.

Ook onder onze ouders zijn er mensen die veel ervaring hebben en die zich graag willen inzetten om de plannen te realiseren. En dat kan gaan van praktische klusjes, tot de deelname aan de raad van beheer van de voorzieningen. Wij zetten ons graag en belangenloos in, om iets terug te doen voor de zorg die onze kinderen krijgen. Sommige ouders willen zelfs nieuwe projecten uit de grond stampen.

Als ouders hebben wij rechtstreeks gehoor gevonden bij de Vlaamse overheid : u zorgt immers voor extra middelen.

Als ouders vinden wij rechtstreeks gehoor bij de voorzieningen via de gebruikersraden en een eventuele deelname aan het directe bestuur : zij houden rekening met onze wensen en vragen.

Als ouders vinden wij echter geen rechtstreeks gehoor in de Raad van Beheer van het Vlaams Fonds. De ‘nieuwe’ raad is een doorslag van de ‘oude’ raad. En de mensen die de noden van onze kinderen moeten verdedigen, waren akkoord met, of hadden zich neergelegd bij, de visie : ‘geen uitbreiding van instellingen, maar nieuwe vormen van budgetten’.

Men kan dus moeilijk zeggen dat de belangen van onze kinderen met een mentale handicap goed verdedigd worden in deze Raad van Beheer. Aangezien wij over deskundige ouders (zoals u gemerkt heeft) mét bestuurservaring beschikken, zouden wij graag enkele van hen afvaardigen naar de Raad van Beheer. Net zoals onze ouders dit in elke voorziening via de gebruikersraden kunnen doen.

Is het normaal dat de ouders van de gebruikers uit de ‘zorg’, waar zoveel (extra) middelen naartoe gaan, geen rechtstreekse stem hebben in het beleid van het Vlaams Fonds ? En dat het bijsturen alleen via de media kon ? Het is in ieders belang dat deze discussie in de Raad van Beheer van het Vlaams Fonds gevoerd wordt : in alle openheid en zonder verborgen agenda.

Graag zouden wij u nogmaals en oprecht willen bedanken voor uw engagement, en hopen dat de middelen nu efficiënt en correct besteed worden. Zodat wij zo spoedig mogelijk weten Wie er Waar en Wanneer een oplossing krijgt. En wij helpen liever als medestanders, dan als tegenstanders …

28/03/2003

Vandaag kon men er niet langs : radiojournaal om 12u, 13u, 17u en 18u. Telkens een item over 'onze' wachtlijsten. Wij hadden dan ook post gevat voor het kabinet van Min.Pres. Dewael aan het Martelarenplein in Brussel :

En om 14u was iedereen daar : TV1-nieuws, VTM-nieuws, RadioNieuws, TVLimburg, De Morgen, Het Nieuwsblad, ...

Ze gingen eerst even naar de persconferentie van de ministerraad en kwamen dan naar buiten voor een reactie van ons.

Het verhaal terplaatse was verwarrend. Daarom hebben wij enkele persmededelingen gedaan. Even alles op een rijtje zetten :

De overheid wil het plan van het Vlaams Fonds uitvoeren. Integraal.

Even hadden we de indruk dat men het iets wou uitstellen, maar blijkbaar volgt men de planning van het Vlaams Fonds.

5 jaar lang verhoogt men de werkingsmiddelen jaarlijks met 22 miljoen EUR. En men trekt ook extra geld uit om te bouwen.

Dit jaar start men pas in september. Daarom kost het plan dit jaar slechts 7,3 miljoen EUR.

Op 5 jaar tijd spendeert men dus 5 x 22 = 110 miljoen EUR. Net het bedrag dat wij 'vragen' in ons Paars Boek.

Zoals gezegd : voorlopig gunnen wij dit plan het voordeel van de twijfel. Wel zullen wij als vzw Opvang Tekort heel nauwgezet de realisatie van het plan opvolgen :

Graag zouden wij iedereen die ons daadwerkelijk of moreel gesteund hebben, van harte danken ! Het is dankzij jullie dat we dit bereikt hebben.

20/03/2003

Vandaag werd onze banner afgewerkt. Hij mag overgenomen worden op alle websites. Van harte dank !

Klik hier om naar de website van www.kiesvoorons.be te gaan !
Deze banner mag op elke website overgenomen worden, met een link naar deze website !
Laat iets weten aan opvang@tekort.be en : van harte dank ...

13/03/2003

Net één dag na onze persconferentie heeft het Vlaams Fonds ook een persmededeling gegeven. Men stelt er een plan voor om de wachtlijsten weg te werken. Op dit moment (18/03) beschikken wij officieel nog steeds niet over de inhoud van dit systeem. 

12/03/2003

Op deze dag hebben we een persconferentie gehouden in het Vlaams Parlement te Brussel. We hebben er ons Paars Boek voorgesteld.
Dit boek kan online bekeken worden als afbeelding ofwel als PDF-document (7 MB) !

26/02/2003

Vandaag werd de foto voor de affiche 'Kies voor ons' gemaakt. Het was de start heel veel aandacht in de media : voorpagina Belang van Limburg, Radio-Nieuws 7u/7u30/8u, Radio-Donna, TV-1 Nieuws 19u, VT4 Nieuws, ... 

3/02/2003

In veel scholen in Vlaanderen vierde men de voorbije dagen Chrysostomos, of de laatste 100 dagen op school ! Ook in de BUSO-scholen was het een feest in groot ornaat ! 

Toch ziet de toekomst voor de meeste schoolverlaters van de afdelingen OV1 en OV2 van het BUSO er niet rooskleurig uit ! Over 100 dagen komt er een einde aan hun vertrouwde omgeving : weg van de vrienden en vriendinnen, weg van het (semi-)internaat, weg van de zekerheid. En wat dan .... ??? Vroeger konden jongeren met een mentale handicap gewoon doorstromen naar voorzieningen voor volwassenen. Zo was de impact op hun leven minimaal.

Het Vlaams Fonds heeft hun aanvragen onderzocht en hun zorgvraag goedgekeurd.  Maar ... ALLE VOORZIENINGEN ZIJN VOLZET. Het gaat hier niet om enkele gevallen : op 30 juni'02 (dus nog zonder de schoolverlaters van 2002 !!!) stonden er al zo'n 6.352 op de wachtlijst (zie www.vlafo.be).

Het afgelopen jaar werden er in elke provincie werkgroepen samengesteld, onder de noemer 'Zorgbemiddeling' en 'Zorgbeleid'. Onze vzw werd in de provincie Limburg uitgenodigd bij die vergaderingen. Wij hebben daar geleerd dat de directies er heel veel energie insteken, in de hoop op een voorspoedige oplossing, maar nu de 'zwarte piet' doorgeschoven krijgen.

In een brief van 19 december 2002 maakte het Vlaams Fonds bekend dat het ongeveer 5,3 miljoen euro vrijmaakt voor extra uitbreidingen en dit bedrag a rato van het bevolkingscijfer over de provicies verdeelt.

Concreet komt dit voor gans Vlaanderen neer op slechts 125 extra plaatsen voor de meest zorgbehoevende en meest schrijnende situaties. Op de wachtlijst van 30 juni'02 waren er al 1.050 dergelijke aanvragen genoteerd. Op de website van het Vlaams Fonds staat trouwens duidelijk te lezen dat er toen in het totaal zo'n 3.530 mensen heel dringend een oplossing nodig hadden, dwz.: binnen de 6 maanden !!

De directies van instellingen moeten dus zelf 'criteria opstellen' om te zien wie het meest dringend een plaatsje nodig heeft en deze toewijzing moet in februari rond zijn. Hoe kan men zoiets vragen ? Het is alsof men aan boord van de Titanic aan een ouder vraagt welk van zijn negen kinderen als énige in de reddingssloep mag ...

Opvang Tekort vzw wil duidelijk en luidkeels protesteren tegen deze werkwijze en we hopen dat de directies van alle instellingen over gans Vlaanderen ons steunen in onze actie ! Dit kan niet meer ... De aanvragen zijn geregistreerd, zijn onderzocht en stuk voor stuk erkend door de overheid. Diezelfde Vlaamse overheid kan er niet meer omheen : er moet dringend extra geld komen voor de nodige uitbreidingen. Als men nu het geld vrijmaakt zal het nog zeker 3 tot 5 jaar duren voor de nodige opvang bijgemaakt is ! Er is dus geen tijd meer te verliezen ...

'2003 is het jaar van de mensen met een handicap' : misschien kan men die mooie woorden nu eindelijk ook eens in daden omzetten ...

 23/11/2002

Het Vlaams Fonds organiseerde vandaag in de Brabanthallen een congres en een beurs. Het moest de start worden van het Europees jaar van de handicap. Het viel ons op hoe dikwijls men sprak over de letterlijke 'drempelverlaging ! Er werd bij die toespraken heel weinig aandacht besteed aan mensen met een mentale handicap. Afwachten of men in het jaar voor de mensen met een handicap toch wat meer aandacht voor hen gaat hebben.

Dank zij een aantal vrijwilligers waren wij al voor 9u aanwezig om onze voorbereidingen te treffen met spandoeken, affiches, vlaggen, borden, ... We hadden 10 liter koffie en soep voorzien, alsook voldoende broodjes. En dat kwam van pas. Want net zoals onze kinderen figuurlijk in de kou blijven staan, zo stonden wij daar letterlijk in de kou.
Toen Dhr. Guy Abrahams 's morgens arriveerde, had hij goed nieuws en slecht nieuws : het slechte nieuws was dat de wachtlijsten toegenomen zijn (meer dan 6.000 actieve zorgvragen, waarvan ongeveer 3.500 dringende ...). Het goede nieuws was dat hij ons graag einde februari wil ontvangen om een concreet actieplan voor te stellen om de wachtlijsten weg te werken. En dat horen wij graag : een actieplan !

08/11/2002

Vandaag was het eindelijk de grote dag. Of toch niet, want het was onze eerste Nacht voor de Kleine Ster ! Een volledig verslag kan u hier lezen.

06/10/2002

Vandaag is het OpenBedrijvenDag in Vlaanderen. In Bree heeft Georges Veldeman Tent Technology niet alleen zijn deuren maar ook zijn hart open gezet : alle bezoekers krijgen informatie over 'Opvang Tekort'. Mensen kunnen terplaaste kaarten kopen voor de 'Nacht voor de Kleine Ster' en ook lid worden. Wij danken graag directie en personeel voor hun begeesterde inzet.

19/09/2002

Gisteren 18/09 kregen wij dit nieuws te lezen :

De Vlaamse regering heeft bij de finale opmaak van de begroting voor 2003 nog 7,5 miljoen euro gevonden om de wachtlijsten in de gehandicaptensector te helpen wegwerken. De Vlaamse regering rondde de opmaak van de begroting 2003 woensdag volledig af. De begroting totaliseert een bedrag van 17,165 miljard aan middelen en is voor de zesde opeenvolgende maal in evenwicht. Het overschot beloopt 324 miljoen euro. Eén van de heikele punten tijdens de begrotingsopmaak was het wegwerken van de wachtlijsten voor opvangplaatsen van gehandicapten, een bevoegdheid van minister van Welzijn Mieke Vogels. Er was volgens Vogels zo'n 40 miljoen euro nodig om de meest dringende gevallen aan te pakken. Vogels kreeg enkele maanden geleden, tijdens de begrotingscontrole 2002, al 20 miljoen euro extra en zou de rest binnen haar eigen begroting moeten vinden. Maar woensdag kondigde de Vlaamse regering aan dat er in de begroting 2003 nog eens 7,5 miljoen euro wordt vrijgemaakt

Op de valreep heeft de Vlaamse regering dan toch nog wat extra geld (7,5 miljoen EURO) gevonden om het ‘zwaard van Damocles’ (de wachtlijsten) aan te pakken. Met dit geld wil men enkele zwaar zorgbehoevende gehandicapten alsnog zo snel mogelijk een plaats bezorgen.
Wij zijn vooral blij met het feit dat dit geld solidair door alle ministers bijeengebracht is. De ganse Vlaamse regering ziet blijkbaar de ernst van de situatie in. En min-pres. Dewael belooft tegen maart 2003 een plan om de wachtlijsten uit de wereld te helpen. Wij zijn nieuwsgierig, want zegt het spreekwoord niet : ‘Liever één Vogels in de hand, dan 10 ministers in de lucht’ ?
Met de 20 miljoen EURO die min. Vogels dit jaar extra kreeg, bood ze ongeveer 750 mensen een oplossing. Het ging om een mix van verschillende zorgvragen : van de heel intensieve nursing tot ambulante begeleiding. Met deze 7,5 miljoen euro zullen er dat dus ongeveer 250 zijn.
De laatst bekende cijfers van de centrale wachtlijst dateren van 31/12/2001. Deze lijsten worden niet continu bijgewerkt, een voorbeeld : een aanvraag op 1/07/99 met een gewenste oplossing binnen de 2 jaar, zou ondertussen al urgent moeten zijn. Daarnaast zijn de wachtlijsten voor kinderen in 3 provincies nog steeds niet ingebracht in dat totaal. Een kind dat nu een plaats nodig heeft in een MPI-internaat, kan geen jaar of langer wachten … Dat zijn allemaal urgente vragen !!
Volgens ons zijn er op dit moment veel meer dan 2.500 mensen met een hele urgente zorgvraag op zoek, en dan zijn er nog eens zoveel mensen die een oplossing binnen afzienbare tijd willen ! Info over de wachtlijsten kan u vinden op www.vlafo.be bij ‘Feiten en Cijfers’ …
Men spreekt ook steeds over ‘zwaar zorgbehoevende gehandicapten’. Iedereen is het er over eens dat die zwaar motorisch of ernstig meervoudig gehandicapten het eerst geholpen moeten worden …
Toch mag men de nood aan opvang voor ‘enkelvoudig’ mentaal gehandicapten niet minimaliseren, ook hun urgente zorgvraag is terecht. Op papier hebben zij minder verzorging nodig omdat zij kunnen lopen, kleren aan en uit kunnen doen, zich kunnen wassen, … Maar zij blijven hun heel leven lang kind : zonder continue en professionele begeleiding lopen zij verloren, zouden zij zich uitkleden op straat, in hun kleren slapen, nooit wassen, … De psychische belasting thuis voor ouders en familie is meestal zeer hoog en kan niet objectief ‘gemeten’ worden. Daarom is opvang in een internaat of tehuis voor sommige van hen noodzakelijk, en even urgent ! Ook zij verdienen een oplossing …
Voor sommige licht mentaal gehandicapten is begeleid of beschermd wonen een goede oplossing, maar ook daar zijn de plaatsen al lang volzet. Ook hier zijn hele urgente zorgvragen die een antwoord moeten krijgen op hele korte termijn ! Het beleid mag hen niet uit het oog verliezen …
Het zou niet correct zijn om al deze soorten zorgvragen niet au serieux te nemen ! Wellicht zijn de politici echter niet vertrouwd met deze materie en daarom stellen wij een Staten-Generaal of een Ronde Tafel voor met de Vlaamse regering. Het recht op opvang voor iemand met een handicap moet net zo vanzelfsprekend zijn als het leefloon of het asielrecht … Zo’n verzekeringsprincipe bestaat trouwens al in andere landen. Het moet nu eindelijk in een decreet opgenomen worden. Ook de vereniging van instellingen zien dit als enige manier om dit probleem definitief op te lossen.

12/09/2002

Gisteren 11/09 verklaarde Min. Steve Stevaert in De Standaard op pagina 3 :

"DS: Het uitgangspunt blijft dus: wie meer wil, moet het uit de eigen begroting halen. Idem voor de minister van Welzijn, Mieke Vogels, en haar wachtlijsten?
SS : Absoluut. Plus: je moet ook een totale visie ontwikkelen over je materie. Want door mensen schrik aan te jagen, vergroot je de wachtlijsten. Als je zegt dat er zeer lange wachtlijsten zijn, gaat iedereen er op staan. Bovendien moet je nagaan hoe groot de draagkracht is van de samenleving en of de overheid dat allemaal moet betalen."

Zo'n uitspraken zijn het gevolg van het 'niet-kennen' van deze problematiek. Wij nodigen hierbij de minister en zijn collega's uit om eens kennis te maken met ouders en/of mensen met een mentale handicap. Zij kunnen misschien eens zien hoe zo'n instellingen werken en steeds weer moeten bedelen bij ouders en sympathisaten voor aalmoezen. En dan nog staan ze alle op de rand van de afgrond !

U kan ons helpen door een e-mail te sturen naar het kabinet van Minister Stevaert. Er zijn 3 mogelijkheden :

Ofwel heeft u OUTLOOK 2000/XP. Klik dan op het e-mail icoon links naast deze tekst. U krijgt dan onmiddellijk een kant-en-klare e-mail voor alle leden van de Vlaamse regering.

Ofwel, als u een Windows computer met Outlook Express heeft, kan u op de blauwe brievenbus klikken met uw rechtermuisknop, om dan het bestand op te slaan op uw bureaublad. Als u daarna in uw bureaublad op de enveloppe klikt, zal u een nieuwe kant-en-klare e-mailboodschap krijgen.
Ofwel KLIKT u hier om zelf een e-mail op te maken.
Klik daarna op de blauwe brievenbus links en knip-en-plak de tekst van die mail in uw nieuwe e-mail.

Pas gerust de tekst nog aan met een persoonlijke boodschap en/of naam ! Met een e-mail aan de Vlaamse regering helpt u ons en de meer dan 4.000 wachtenden ... Van harte dank !

02/09/2002

Vanaf heden zijn ook de inkomkaarten voor de "Nacht voor de Kleine Ster" te bestellen. U kan terecht op 011/80.50.02. Meer info kan u elders op de WEB-site vinden.

02/09/2002

Vandaag stond dit bericht in de krant :

"SCHAARBEEK -- Een 60-jarige vrouw heeft vrijdagavond in Schaarbeek haar autistische zoon willen vergiftigen. De alleenstaande vrouw was de wanhoop nabij omdat er voor haar 40-jarige zoon geen plaats was in een gespecialiseerde instelling. Ten einde raad mengde zij een zware dosis van zijn medicijnen onder zijn maaltijd en wou daarna zichzelf op dezelfde manier van het leven beroven. Zaterdagmorgen kreeg zij wroeging en belde naar een ziekenhuis. Omdat de dosis te licht was om dodelijk te zijn, verkeert de zoon niet in levensgevaar. De vrouw werd aangehouden maar de kans is groot dat het gerecht mee zal zoeken naar een oplossing."

Onze vzw Opvang Tekort werd gevraagd om commentaar te geven, zowel door VTM als door TV1. In beide journaals van 19u werd aandacht gegeven aan de wanhoopsdaad.

22/07/2002

Vandaag in het Radio-2 nieuws om 7u en om 8u uur hoorden we een voorstel van de Boerenbond om de wachtlijsten op te lossen door mensen (tijdelijk) op de vangen op de boerderij ! Hoewel dit ongetwijfeld goed bedoeld is, hebben toch schrik dat de Vlaamse regering denkt dat dit het ei van Columbus is. Daarom hebben wij een open brief verstuurd naar de Boerenbond en de ganse Vlaamse pers. Deze brief kan u hier lezen.

08/07/2002

Vanaf heden kan u onze visie op het 'Feestlied' van de Vlaamse gemeenschap vinden op de website : www.feestlied.be
De politici gaan vanaf volgende week op vakantie, maar dat is een luxe die vele families met mensen op de wachtlijst niet (meer) kennen ! Zij hebben allesbehalve zin om te feesten !

08/05/2002

Vandaag is de WEB-site aangepast. De informatie van de betoging is verhuisd naar de 'eigen info' pagina.
Tevens is de pagina met onze commentaren op de persmededeling van Min. Vogels van 25/04/2002 eindelijk online te lezen. Het waren drukke dagen.
In de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement is op 2 mei voor het eerst over onze 'vzw Opvang Tekort' gesproken. Wat er gezegd is, dat lijkt nergens op. Lees het hier zelf en lees onze commentaar er op.

28/04/2002

Vandaag kwam het probleem 'Opvang Tekort' in de Zevendedag op TV1. Het probleem werd prima geschetst door de redactie. Nadien kon Hilde Melis-Van den Brande heel helder uiteenzetten waar de problemen zaten. Zij haalde ook terecht aan dat zij zich als ouder van een kind met een meervoudige handicap niet vertegenwoordigd voelt door het huidige systeem van afgevaardigden in de commissies en raden.

25/04/2002

Vandaag was een geweldige ervaring : meer bijna 2.000 mensen door de straten van Brussel getrokken. En meer dan 1.000 mensen vonden ook het wegwerken van de wachtlijst zo belangrijk, dat ze ons steunden en een manifestatiejasje aantrokken. Voor meer info, zie de pagina betoging.

27/03/2002

We hebben besloten om onze leden te vragen om mee te doen met de betoging van het 'Gehandicaptenfront' in Brussel op 25 APRIL 2002. Men vertrekt om 13u aan het Vlaams Fonds - Sterrenkundelaan 30 - Brussel en gaat dan in stoet naar het kabinet van Min. Vogels. Meer info volgt nog.
ALS U MEER INFO WENST : Stuur dan e-mail naar abo@tekort.be en we houden u op de hoogte. Of bezoek deze website nog eens ... 

01/03/2002

Min. Vogels heeft gisteren een persmededeling gedaan ivm. haar aanpak van de wachtlijsten. Wij hebben het jullie gemakkelijk gemaakt. U kan zowel haar persmededeling als onze reactie op deze website vinden.

Opmerkelijk zijn de uitspraken van Min. Vogels in 'Actueel' op Radio-1 van 27/02/2002. Radio-1 heeft in 'Voor de Dag' op 01/03/2002 ons ook de mogelijkheid gegeven om ons standpunt toe te lichten.

Ondertussen is wel duidelijk geworden dat we de ganse Vlaamse regering moeten overtuigen van de nood, zodat er misschien ooit een decreet komt dat de wachtlijsten wegwerkt ! Blijf daarom overal aandringen. Wij geven ook niet op.

16/02/2002

Vandaag hebben we gemerkt dat Opvang Tekort op de 'homepage' van Rob de Nijs staat. Rob en Belinda hebben beide (los van elkaar) een grote prijs gekregen in Nederland, als bewijs van erkentelijkheid voor hun vakmanschap : Rob als zanger en Belinda als tekstschrijfster. Ook wij willen hen hier van harte mee gelukwensen.
Tevens staat er volgende passage over onze vzw :

"In België is intussen 'Kapotte engel" op single verschenen, met als b-kant Naomi. Dit op verzoek van de 'stichting opvang tekort', die strijd voor betere opvang van gehandicapte kinderen in België. Marc van Gestel, die ons via het gastenboek enige weken geleden aansprak hierover, heeft het allemaal kunnen regelen met EMI-België. Op dit moment is de opvang van gehandicapten erbarmelijk en men hoopt in de politiek meer aandacht te krijgen door o.a. onze 'Kapotte Engel'. Nou, we weten wat de Nederlandse radio doet met nummers voor een goed doel (Abeer), dus we hopen van ganser harte dat onze zuiderburen er anders over denken. Marc van Gestel heeft onze zegen, en wij zijn aan het kijken hoe wij álle nummers die wij met betrekking tot dit onderwerp hebben gemaakt (Ons Geheim, Kleine ster, De moeite waard etc.) bij elkaar op cd kunnen krijgen voor hem." (tekst van Belinda)

Rob en Belinda zijn beide 'pracht-mensen' en staan voor 100 % achter ons doel ! Net zoals alle mensen die de problemen echt kennen ...

14/02/2002

Onze WEB-site www.tekort.be is vernieuwd. Heeft u nog opmerkingen, laat ze ons dan weten op webmaster@tekort.be
Over 2 weken komt er een single uit van Rob de Nijs bij EMI. Hij is verkrijgbaar in de gewone platenzaak. Op deze CD staat 'Kapotte Engel'. Er staat ook een 'track' op met info over onze vzw. Zo hopen wij op media aandacht. Als men deze audio CD in een computer schuift, dan krijgt men onze CD-site te zien. Daar staat naast de info over onze vzw, ook een powerpoint op die de tekst 'Kapotte Engel' toont, terwijl de muziek te horen is.

Terug naar hoofdmenu