Nieuw(tje)s

KLIK HIER VOOR HET NIEUWS VAN 2005

23/12/2004

Open nieuwjaarsbrief aan de vertegenwoordigers van Vlaanderen :

De afgelopen dagen heeft u veel aandacht gehad voor de begroting van Welzijn en het probleem van de wachtlijsten. Wij danken u allen daar van harte voor want 5 jaar geleden was het compleet anders.

Bij contacten met u en uw medewerkers valt het op dat enkelen goed weten waar het over gaat, terwijl anderen het goed bedoelen, maar onvoldoende kennis hebben van onze noden. Daarom zouden wij u allen willen vragen : kom volgend jaar eens op bezoek in De Zesde Wereld ! Die wereld is overal rondom u, ook in uw eigen streek.

In uw discussies wordt er vaak gesproken alsof keuzevrijheid haaks op voorzieningen staat ! Nochtans hoeft dat niet ... Wellicht zullen bepaalde groepen van gehandicapten de indruk wekken dat keuzevrijheid alleen kan via het PAB en het PGB. Nochtans is dat niet zo voor de overgrote - zwijgende - meerderheid.

Als ouders die de toekomst van ons kind in een solidaire voorziening zien, zouden wij wel graag een vrije keuze van voorziening hebben. Door de schaarste is dat nu niet zo.

Nu is het zo dat wij overal met ons kind moeten gaan leuren, van voorziening naar voorziening. Eigenlijk zou het omgekeerd moeten zijn : voorzieningen zouden zich bij ons als ouders moeten komen voorstellen. Zodat wij die voorziening met het best aangepaste aanbod kunnen kiezen waar ons kind gelukkig is ...

Want dat is onze enige wens voor 2005 : dat ons gans gezin gelukkig kan zijn. En dat kan alleen als ons kind met een mentale handicap goede en aangepast opvang krijgt. 

De vzw Opvang Tekort wenst u allen, samen met allen die u dierbaar zijn, een fijne Kersttijd en een gelukkig 2005 toe.

Volgende persmededeling hebben wij samen met onze nieuwsjaarsbrief verspreid :

2005 : Ontdekkingstocht naar Zesde Wereld ?

De voorbije dagen werd in het Vlaams Parlement gedebatteerd over de begroting. Op 22/12 werd ze goedgekeurd en kon het kerstreces beginnen. Bij het lezen van de verslagen van de debatten viel het ons op er veel wordt gepraat over onze wereld, maar dat weinigen weten waar het over gaat …

Graag geven wij daarom hierbij enkele wensen voor 2005 :

  • De leden van het Vlaams Parlement en in het bijzonder de leden van de Commissie Welzijn zouden op bezoek moeten gaan in De Zesde Wereld : er zijn honderden voorzieningen in Vlaanderen die mensen met een - voornamelijk mentale - handicap opvangen en een thuis bezorgen. Zij zullen dan kunnen ervaren dat voorzieningen er zijn voor de gebruikers en niet voor zichzelf. In Vlaanderen wordt geen enkele voorziening rijk van gehandicaptenzorg.
  • Geen enkele ouder wil zijn of haar kind met een handicap in een voorziening dumpen. Maar de psychische druk van een kind met een mentale handicap op het gezin kan zo hoog zijn dat ouders geen andere keuze hebben. Die druk is niet meetbaar en de meeste problemen worden toegedekt met de mantel der liefde : niemand maakt zijn kind graag 'zwart'. Om de drama's van de wachtlijsten te kennen moet men dus luisteren naar ouders.
  • Wij roepen ouders op om zich solidair in te zetten in voorzieningen, en dit op alle vlakken. Niet alleen hulp bij acties, uitstappen, enz. … maar ook in het bestuur van die voorzieningen. Voorzieningen van vandaag zorgen voor de kinderen van de ouders van gisteren. Daarom moeten ouders van de kinderen van vandaag zich in de voorzieningen inzetten, in de hoop dat de ouders van de kinderen van morgen zich ook voor de kinderen van vandaag inzetten.
  • Wanneer de overheid bezorgd is over de besteding van de overheidsgelden, dan moet ze de ouders helpen om deel te nemen aan het bestuur, en dit op alle niveau's. Er moet een oplossing gezocht worden om tijd vrij te maken bij de ouders van kinderen met een mentale handicap. Nu moeten zij immers én werken voor de kost én zorgen voor hun kind.
  • Min. Van Mechelen zegt dat de VIA-akkoorden van Mieke Vogels 204 miljoen EUR kosten in 2005. Dat extra geld leverde geen extra opvang op. Deze Vlaamse regering denkt aan de gebruikers op de eerste plaats, ondanks de budgettaire moeilijkheden. Min. Vervotte wil tijdens de begrotingscontrole in maart 2005 extra geld krijgen voor de opstap 2005 van het bestaande meerjarenplan van de vorige Vlaams regering. Voor dat plan werd 'slechts' 110 miljoen EUR voorzien : de prioriteiten van Mieke Vogels lagen duidelijk anders …

Is het Vlaams Fonds op zoek naar SPIN-dokter ?

Het is nu bijna 31/12/04 en de nieuwe cijfers van de Centrale Wachtlijst van 30/06/04 zijn nog niet openbaar gemaakt. Er zijn nochtans tientallen mensen met computers aan het werk om die cijfers 'centraal' bij te houden, de cijfers zijn intern permanent beschikbaar. Toch worden ze niet openbaar gemaakt. Naar verluid is men op zoek naar een manier om de cijfers rooskleuriger voor te stellen en de nadruk te leggen op de 'opgeloste vragen', in plaats van de niet-opgeloste vragen.

De cijfers van de centrale wachtlijst geven aan dat mensen 'wachten'. In afwachting staan sommigen echt op straat, anderen krijgen ondertussen onaangepaste opvang van hetzelfde Vlaams Fonds.

Feit is wel dat de cijfers duidelijk aantonen dat het Vlaams Fonds er niet in slaagt om hun gebruikers te geven wat ze hen zelf beloofd hebben. En niemand geeft graag toe dat hij faalt.

De vzw Opvang Tekort heeft één wens voor 2005 : een tijdige oplossing voor elke vraag.

13/12/2004

Voor meer foto's van onze 2de Nacht voor de Kleine Ster verwijzen wij u graag naar : www.nk.be

03/12/2004

Gisteren stond er in Het Laatste Nieuws een mooi interview van Annick De Wit met Belinda Meuldijk, echtgenote en tekstdichter van Rob de Nijs, maar ook moeder van Yoshi, hun 19-jarige zoon met autisme. 

Zij spreekt uitzonderlijk open over hun zoon en de ups en downs in hun leven samen met een kind met autisme. Een hart onder de riem van alle ouders van kinderen met een mentaal probleem.

Klik op het artikel om het in het 'groot' te lezen.

 

30/11/2004

Gisteren (maandag 29 november) heeft Benny zijn intrek genomen in een voorziening op 5 km van zijn thuisadres. Hij is er heel vriendelijk ontvangen en voelde er zich onmiddellijk thuis. Men had zelfs de moeite genomen om slingers te hangen in zijn lievelingskleuren.
 
Voorlopig heeft hij een contract met een proeftermijn van 6 maanden. Men is immers niet voor 100% zeker dat Benny zich daar heel goed gaat voelen. Maar iedereen zal zo zijn/haar best doen dat alles wel goed zal lopen.
 
De ouders laten weten dat ze iedereen bedanken die met hen mee geleefd hebben : zowel de media als de sympathisanten. In die donkerste tijd van hun leven hebben ze zich gesteund gevoeld door zovele mensen. Ze werden zelfs spontaan aangesproken op straat of in de supermarkt. Uiteraard zijn ze heel blij met de vaste plaats voor Benny, maar toch is er ook een beetje pijn in het hart om ook die stap van uit-huis-plaatsing weer te moeten meemaken. Maar het kan niet anders ...
 
De directie en de ouders hebben laten weten om in maart 2005, als alle aanpassingproblemen achter de rug zijn, de media uit te nodigen om eens te komen zien hoe het met Benny gaat. Wellicht heeft men dan ook meer zicht op het feit of contract gewoon kan verderlopen na de proeftijd. Ook wij volgen het op ... en houden jullie op de hoogte.
 
Vanuit Opvang Tekort vzw zijn we ook heel dankbaar dat de ouders en de zus van Benny volledig meegewerkt hebben. Het is niet eenvoudig om alle problemen open-en-bloot op TV en in de kranten te vertellen. Voor ons was het een voorbeeld-probleem. We zijn blij dat het opgelost is. Op het einde van de week met veel media aandacht voor Benny hoorden we uit de mond van Min.Pres. Leterme dat het wegwerken van de wachtlijsten prioriteit 1 is en blijft van de Vlaamse regering. We blijven ons vertrouwen dus behouden.

16/11/2004

Gisteren was er bij Terzake op CANVAS een mooie reportage over de zoektocht van Benny Jordens naar een aangepaste opvang. Vandaag wordt de begroting van de Vlaamse regering in het Vlaams parlement besproken. 

Volgens het kabinet Vervotte wordt er vandaag in de schoot van het Vlaams Fonds naar een oplossing voor Benny gezocht ... we houden u op de hoogte.

15/11/2004

Vandaag pagina 2 van De Standaard : "Onrust over de wachtlijsten. De vzw Opvang Tekort slaat alarm. ...". Klik hier om het volledige artikel te lezen. Tevens komt de busreis terug naar huis van Benny ook uitgebreid aan bod in een artikel op pagina 6.

13/11/2004

Gisteren was het weer prijs : de 22-jarige Benny Jordens uit Maasmechelen heeft een matig mentale handicap en moest terug naar huis. Er was nergens aangepaste opvang voor hem te vinden. De ouders waren al 5 jaar op zoek. Sinds begin september 2004 was Benny op kortverblijf in Mechelen (105 km van thuis). Maar door zijn epilepsie heeft Benny af en toe teveel spanning in zijn hoofd. Heel zelden geeft dat aanleiding tot agressie. Omdat het kortverblijf er niet op voorzien was, werd Benny overgebracht naar de psychiatrie in Duffel.

Om Benny en zijn ouders te steunen heeft de vzw Opvang Tekort een bus ingelegd en zijn wij met een aantal andere ouders meegereden. 

Radio-1 was in Duffel voor een interview voor 'De Wandelgangen'. Klik hier om het interview te horen. 

Zaterdag 13/11/04 stond er dan een mooi artikel in Het Nieuwsblad. Klik hier om de site van het Nieuwsblad te openen.

Vanaf maandag 15/11 zal Benny opnieuw naar kortverblijf kunnen gaan, maar ook daar is men niet voorzien op eventuele woede-buien.

20/09/2004

Het is zover : er komt een 2-de editie van de Nacht voor de Kleine Ster. Alles gaat door in de Expodroom te Bree op 11 december 2004. Opnieuw wordt het een optreden van Rob de Nijs met Wim Soutaer in het voorprogramma. Klik hier voor meer info : www.robdenijsinbree.be 

20/06/2004

Teken ook onze petitie "Bezorgd om zorg" op www.wittezorg.be ...

15/06/2004

Vandaag verstuurden we volgende 'Open Brief' aan de informateur, Dhr. Yves Leterme :


Geachte Heer,

Via de pers vernemen we dat u zich wil informeren omtrent de verschillende aandachtspunten voor een nieuw Vlaams beleid. Graag willen wij in alle bescheidenheid onze kennis en hulp aanbieden.

Drie jaar geleden onstond onze vzw vanuit het tekort aan aandacht voor ouders van kinderen met een mentale handicap. Deze frustratie nam nog toe omdat wij nooit als groep apart ontvangen werden door de minister van Welzijn. Men duwde ons liever in een verdomhoekje.

Dat zorgde ervoor dat wij geen andere keuze hadden dan om via de media het falen van dat beleid aan te klagen. Daardoor werden we soms verweten om aan anti-politiek te doen. Uiteraard is het probleem van de wachtlijsten niet alleen verantwoordelijk voor de achteruitgang van paars.

Toch heeft de voorbije regering een unieke kans laten liggen. Men had kunnen scoren door de wachtlijsten kordaat aan te pakken en een efficiënte oplossing uit te werken. Geen enkele partij kan voorbijgaan aan de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Het item kwam aan bod in het slotdebat op TV-1. Is het toeval dat de partijen met ‘zorg’ als hoofdpunt in het programma vooruitgegaan zijn ? Statistieken wijzen immers uit dat 1 op 10 families te maken hebben met een mentale handicap. Dat gaat dus over 600.000 kiezers … En die laten zich wellicht leiden door zo’n programmapunt.

De volgende regering heeft 5 jaar tijd om het probleem van de wachtlijsten op te lossen en als u dit probleem grondig en snel aanpakt met een ernstig structureel plan, dan zullen de resultaten ook zichtbaar worden tijdens de volgende legislatuur, zowel op het terrein als in de media.

De vzw Opvang Tekort beschikt over deskundige en gemotiveerde mensen. Tijdens de afgelopen 3 jaar waren we in contact met zowel gebruikers als zorgaanbieders en kregen wij een compleet beeld op de wachtlijsten voor opvang, en daaruit onstond ons Globaal Plan.

Graag willen wij constructief meewerken aan een oplossing voor de wachtlijsten. We willen onze energie graag positief inzetten. Alleen zo komt er een oplossing voor dit onmenselijke probleem.

Welke partij de minister van Welzijn ‘levert’ maakt ons niets uit. Zorg voor mensen met een handicap is WIT! (www.wittezorg.be). Voor ons telt enkel het regeringsprogramma dat de volgende dagen of weken tot stand zal komen. En wanneer de wachtlijsten dan effectief weggewerkt zijn, zullen wij dit ook rond bazuinen.

In de hoop om u persoonlijk ons plan te kunnen voorstellen, wens ik u veel succes en teken,

Met de meeste hoogachting,

Marc Van Gestel
Voorzitter vzw Opvang Tekort

 

22/05/2004

Vandaag kamen de Centrale Wachtlijsten weer aan bod in de kranten van de VUM-groep. De teneur was dat de wachtlijsten onder controle waren én dat mensen massaal kozen voor ambulante begeleiding.

Het klopt niet dat de wachtlijsten verminderd zijn. Dat lijkt alleen maar zo omdat de uitbreidingen van 2003 allemaal in de 2-de helft van het jaar gebeurden. Daardoor was er een daling tov de cijfers van juni. Over het ganse jaar 2003 gemeten was er een STIJGING van de dringendste aanvragen.

De ‘centrale wachtlijst’ ontstond vanuit de voorzieningen om het falen van het beleid aan te tonen. Nu is het omgekeerd : het beleid gebruikt de cijfers als bewijs dat ‘het probleem onder controle’ is.

Laten we even het aantal aanvragen voor een (semi-)residentiële plaats in detail bekijken :

1.      Bij de hoogst-dringende vragen staan er 3.063 te wachten op een oplossing vóór 30 juni e.k.

2.      1.286 hebben een vraag gesteld die vóór einde 2005 dringend beantwoord moet worden.

3.      1.552 wensen zo’n opvang, maar het is (nog) niet dringend.

Het ‘5-jarenprogramma’ zal in 2004 slechts 200 (semi-)residentiële plaatsen opleveren (cf. interne cijfers kabinet). We stellen dus vast :

Voor elke plaats die er in 2005 bij zal komen, zijn er gemiddeld 22 kandidaten !!

Beleid” is volgens Van Dale : ‘doelgerichte, systematische wijze van behandeling van een zaak.’

We kunnen dus stellen dat er in Vlaanderen géén gehandicaptenbeleid is. Want :

1.      De terechtheid van de zorgvragen op de wachtlijst is erkend door een team van specialisten.

2.      De urgentiegraad van de zorgvraag wordt bepaald door de medewerkers van de wachtlijsten.

3.      De cijfers van de wachtlijsten en de enorme toename ervan zijn al gekend sinds 2000.

Gecontroleerde cijfers over de huidige en de toekomstige vragen : ideaal voor elke manager om beleid te voeren. Nochtans slaagde de overheid daar niet in. Als we er van uitgaan dat het geen onkunde is, dan moet het bijna onwil zijn. Enkele cijfers over deze legislatuur (1999-2004) :

Het budget van het VlaFo steeg met

 + 31  %

Aantal werknemers in de sector steeg met 

+ 23  %

Het aantal ‘plaatsen’ in de ambulante sector steeg met

 + 110  %

Het aantal plaatsen in de (semi-)residentiële sector steeg met

 + 5  %

Onze conclusie is duidelijk : “De Vlaamse overheid heeft gekozen om de (semi-)residentiële sector onvoldoende uit te breiden ten voordele van de ambulante begeleiding.”

80% van de mensen op de centrale wachtlijst heeft een mentaal probleem. Zij kiezen massaal voor georganiseerde opvang buiten huis met deskundige begeleiding. De verborgen agenda van de overheid is echter om zoveel mogelijk vragen ambulant of in een lichtere (lees goedkopere) opvangvorm op te lossen. Maar ook hier geldt het ‘Peters Principle’ : mensen die goed functioneren in hun leefgroep zullen wellicht ‘manu militari’ moeten doorschuiven. Tot ze ongelukkig worden omdat ze niet meer op hun correct niveau zitten. Verschuiven mag enkel om pedagogische redenen !

Ondertussen zitten vele mensen met een handicap thuis te wachten op die éne plaats, die er maar niet komt. Niet omdat er geen geld voor was, maar omdat zij geen prioriteit waren. Men koos voor:  feestcheques voor 11 juli, gratis busvervoer, belastingverlaging, aankoop natuurdomeinen …

Er is dringend nood aan een soort ‘Marshall Plan’ voor de gehandicaptenopvang in Vlaanderen.

06/05/2004

Vandaag is onze verkiezingswebsite geopend voor alle publiek. Klik hier om naar www.minister.be over te schakelen !

U kan er terecht om te zien wat de politieke partijen geantwoord hebben op onze vragen.

28/03/2004

Vandaag is een lid van onze Raad van Beheer van Opvang Tekort vzw te gast bij de 7-de dag. Hij kan er discussiëren met Min.Pres. Somers, Min. Byttebier, Mevr. Becq (CD&V) en Dhr. Vanderkelen (Het Laatste Nieuws).

Naar aanleiding van de verklaringen van Min.Pres. Somers in de pers dat er 8.000 plaatsen in voorzieningen bijgekomen zijn tijdens deze legislatuur, zullen wij Dhr. Somers vragen om ons die cijfers te bezorgen. Als wij de persberichten nalezen dan komen wij immers op een veel lager aantal.

Volgens ons is het duidelijk :

Hier willen we meer uitleg over !

26/03/2004

Vandaag was er de betoging van het gehandicaptenplatform in Brussel. Samen met de andere partners werden wij op het kabinet van Min.Pres. Somers ontvangen.

Om te beginnen excuseerde hij zich voor de misvattingen in de media : hij verklaarde geen achterdocht te hebben bij de terechtheid van de zorgvraag.

Wat hebben we verkregen n.a.v. deze en de voorbije betogingen ?

Men betaalt 5 % interest (op jaarbasis) over de 40% die niet meer in december 2003 betaald werd.

Er wordt in de wet ingeschreven dat de afrekening van een dossier binnen de 30 maand na afloop moet gebeuren. Omdat dit een uitbreiding van het budget vereist, heeft men 20 mio EUR extra toegevoegd aan het budget voor 2004.

Er is een garantie dat alle 12 voorschotten stipt en volledig uitbetaald worden.

Wat hebben we NIET verkregen ?

Er wordt geen interest betaalt op de achterstallen, zelfs niet wanneer de 30 maanden niet gehaald wordt. Dat is een spijtige zaak, zeker omdat dit in andere sectoren zoals de ziekenhuizen en de integratietegemoetkomingen wel gebeurt !

Wat is nu het globaal resultaat ? Is de sector er op vooruitgegaan ?

Conform het beleid van de vorige jaren maken de begrotingsspecialisten van het Vlaams Fonds elk jaar een budget op. Dit gebeurt steeds heel nauwgezet. Toch heeft de Vlaamse overheid voor 2003 dit berekende budget met 22 mio EUR verminderd. Voor 2004 was de vermindering zelfs 30 mio EUR.

Einde december 2003 bleek duidelijk dat er 22 mio EUR ontbrak. Net het bedrag dat men van het budget afgenomen had. Begin januari werd dit bedrag bijgepast.

Om de afrekeningen binnen de 30 maanden te kunnen doen, voorziet men nu slechts 20 mio EUR. Aangezien men 30 mio EUR afgenomen had van het budget komt dit voor 2004 nog neer op een 'verlies' van 10 mio EUR voor de sector.

Deze 10 mio EUR waren nodig om tussentijds de voorschotten aan te passen. Die praktijk werd toegepast door de raad van bestuur van het Vlaams Fonds. Aangezien dit echter niet in de regelgeving opgenomen is, zal men deze procedure terugschroeven om toe te komen met het budget.

Samengevat : het openstaand tegoed van de instellingen zal niet afnemen. Integendeel : het zal zelfs toenemen. Schattingen van experts ramen het tegoed op 110 mio EUR !

Trouwens : wanneer de budgetten met 30% stijgen, zullen de achterstallen ook met 30% toenemen !!!

Dit geld moet de sector voorschieten om de lonen van het personeel en de onkosten van de gasten te betalen. Er zal dus meer geleend moeten worden voor bouwwerken e.d. ... Aan 5 % interest komt dit neer op 5,5 mio EUR interest per jaar.

Aangezien het Vlaams Fonds deze interest niet terugbetaalt, zullen de instellingen dit moeten betalen met de werkingsmiddelen die ze ontvangen voor het levensonderhoud van hun gasten. Gemiddeld komt dit neer op ongeveer 250 EUR per bewoner per jaar.

Er wordt ongeveer 12,5 EUR per dag betaald voor : eten, ontspanning, vervoer, verwarming, verzekering, kleding, ... 250 EUR extra kosten per gast per jaar betekent dus concreet gedurende 20 DAGEN (!!!) geen geld voor die kosten.

Voorzieningen hebben geen andere keuze dan de interest te betalen met dit geld van de gasten. Een echte schande ! Als ouders kunnen we dat niet zomaar toelaten.

Samen met het gehandicaptenplatform wordt dit nader bekeken.

25/03/2004

In aanloop naar de betoging morgen vrijdag 26/03, willen wij vandaag iedereen oproepen om het ongenoegen te uiten n.a.v. de uitspraken van Min.Pres. Somers en Min. Byttebier gisteren in 'De Morgen'.

Daartoe hebben wij een e-mail boodschap opgesteld (als er een waarschuwing komt, kies dan gewoon voor 'OPENEN'. Dit bestand is veilig !) :

Gebruikers met Outlook-Express

Gebruikers van Office/Outlook

Voor de anderen

24/03/2004

Vandaag verklaren Min.Pres. Somers en Min. Byttebier in de krant dat ze twijfels hebben bij de cijfers van de wachtlijsten. Ze vinden het raar dat er een toename is van 300% en ze willen een doorlichting van de wachtlijst.

Wat ons betreft is dit gewoon een 'truc' om het probleem van de wachtlijsten te ontkennen, in plaats van de wachtlijsten op te lossen.

De echte groei van de wachtlijsten komt omdat iedere persoon met een handicap of zijn of haar familie nu beseft dat men op die lijst moet staan om nog een plaatsje te vinden in een voorziening. Deze lijst geeft een vrij compleet beeld van het aantal mensen dat (nog) niet in een voorziening opgevangen wordt.
Beide ministers zouden beter eens uit hun ivoren kabinet afdalen en kennis maken met mensen op die wachtlijst. Dan beseffen ze misschien enigszins wat een handicap is en waarom dit zo’n geweldige impact heeft op de familieleden. Met deze uitspraken stellen ze de noden van die mensen in discussie !

De ministers verklaren ook dat het budget van het Vlaams Fonds met 31% gestegen is, en dat het aantal arbeidsplaatsen met 23% gestegen is. Dat zal allemaal wel kloppen, maar het aantal plaatsen in de zorg is maar met iets meer 5% gestegen. De conclusie ligt dus voor de hand :

Deze regering heeft gekozen voor tewerkstelling : er was geld om 6.000 extra arbeidskrachten aan te werven, maar geen geld voor 3.500 extra personeelsleden om de wachtlijsten op te lossen.

Op dit moment staan er 9.279 mensen op de wachtlijst. De evolutie doorheen de jaren kan u hieronder zien.

Dit zijn de volledige cijfers einde 2003. Op 1 jaar tijd zijn er 869 dringende zorgvragen bijgekomen, ondanks de uitbreidingen.

En dat in een jaar waar er een uitbreiding kwam in 2 fasen : 7 + 22 Mio EUR !! Voor 2004 is er slechts één fase van 22 Mio EUR. (ter info : ¾ van die uitbreidingen gaat naar de afbouw van deze wachtlijsten, ¼ gaat naar de uitbreiding van het PAB-aanbod. De PAB-aanvragen staan trouwens op een andere wachtlijst).

Op deze manier worden de problemen nooit opgelost. Want einde 2003 stonden er dus 9.279 mensen op de centrale wachtlijst. Ter info :

Welzijn belooft dus de boksbal te worden bij de volgende verkiezingen … eerstdaags zullen wij de officiële partijstandpunten terzake opvragen en publiceren. We houden u op de hoogte …

19/03/2004

Volgende week is er opnieuw een actie van het gehandicapten-platform. Wij roepen alle ouders en familieleden van de mensen op de wachtlijsten op om deel te nemen !

Concreet : actie op het Martelarenplein op vrijdag 26 maart van 11u tot 13u ! Iedereen aanwezig ... om onze eisen bij de Vlaamse regering kracht bij te zetten.

17/01/2004

Een week geleden hebben we een 'open brief' gestuurd naar Dhr. De Gucht, voorzitter van de VLD vanwege zijn uitspraken in 'Polspoel en Desmet' op VTM bij een 'eerste verkiezingsdebat' met de voorzitters. Tot op heden hebben wij nog geen antwoord gehad.

Volgens Dhr. De Gucht waren de problemen bij het Vlaams Fonds uitgelokt door de leidend ambtenaar, die van CD&V signatuur is. Dhr. De Gucht vond het vermakelijk ... Wij vonden het wansmakelijk.

De voorzitter van het Vlaams Fonds heeft op 5 december duidelijk gezegd : men heeft 22,8 mio EUR te weinig ingeschreven op de begroting.

Misschien kunnen wij het zo omschrijven : einde 2002 werd er benzine getankt in de wagen van het Vlaams Fonds voor een rit van 12 maanden. En 2 weken voor de eindstreep is de tank leeg. Uiteraard is het gemakkelijk om op de chauffeur te schieten, maar de eigenlijke schuldige is diegene die het tankstation beheert en de tank niet voldoende gevuld heeft !

Klik hier voor de uitspraken van Dhr. De Gucht.

Klik hier voor onze open brief aan Dhr. De Gucht.

Volgens ons is er maar één belangrijk item voor de VLD bij de volgende Vlaams verkiezingen : een belastingsverlaging van 1,2 miljard EUR. Wenst u te reageren aan de VLD, klik dan hier voor een e-mail aan de voorzitter.

KLIK HIER VOOR NIEUWS van 2003 en vroeger

 

Terug naar hoofdmenu